Yagobah, Džungle:Seděl jsem přes svou ručně postavenou chýší a naslouchal prostředí této planety. Nejednalo se však jenom o naslouchání pomocí mého sluchu, ale spíše jsem své okolí vnímal svým skrytým smyslem. Něčím, co mi bylo dáno darem od narození a co jsem se snažil pomalu pochopit a naučit využívat. Byl jsem však stále ještě mladý a měl před sebou tedy mnoho desítek let, než bych mohl dosáhnout moudrosti.
Po snídani složené s místních bylinek a poživatelných rostlin jsem chtěl poslouchat zdejšímu životu, zda-li by mi nepomohl v mém hledání zde. Ale žádné ze zdejších tajemství jsem doposud neodhalil a nepovedlo se mi najít ani místo, kde by mohl růst onen vzácný nerost.
Trpělivost, prvním krokem k moudru je,zněla mi v mysli první poučkat mého otce, než jsem opustil svou domovskou planetu. Netušil jsem, proč zrovna já byl určen jako ten, kdo se vydá hledat moudrost mimo naši planetu, ale bylo tomu tak dáno moudrými a také Sílou. Oním skrytým smyslem, který mě neustále provázel na mých cestách.
Uvažoval jsem, jestli se opět přemístit na jinou část planety, nebo se vrátit zpět do civilizace a cestovat dál za poznáním. Právě v prostřed mých myšlenek jsem byl vyrušen novým vlivem.
Nejprve začala v místním okolí panovat nejistota, která se šířila rychleji, než křik jednoho muže. Nejistotu brzy doplnil strach z neznámého místním tvorům. Mně trvalo týden, než si na mě zvykli a přestali mě považovat za cizí objekt. Strach se však stupňoval a byl nahrazen panikou a pudem sebezáchovy, čehož jistě využijí mnozí dravci. Zadíval jsem se směrem, odkud se začal rozléhat mechanický zvuk a věděl jsem, budu dělat v dalších hodinách. Otočil jsem se zpět ke své provizorní chýši, kde jsem sebral svůj vak a pevně si ho přidělal k tělu. Netahal jsem toho s sebou nikdy moc - nějaké kredity kvůli civilizaci, jedno náhradní oblečení a průzračný krystal s nádechem modře, který jsem dostal při svém odchodu z domova. Občas i nějaké potraviny a lahev s vodou nebo různé bylinky, které měly roztodivné účinky. Některé léčily, jiné uspávaly nebo způsobovaly halucinace. Sám jsem jich několik vyzkoušel, abych přesně věděl, jaký mají účinek. A samozřejmě mou flétnu, na kterou jsem ve chvílích o samotě hrával a nechal se kolébat jejími tóny. V chýši jsem za sebou nechal několik dřevěných nástrojů, které jsem si vyrobil pro zdejší pobyt, ale ty prostředí nijak neuškodí a časem s ním opět splynout.
Tušení, že dobrodružství čeká mě, já mám,usmál jsem se nahlas nadšeně a rozeběhl se ke zdroji rozrušení zdejšího prostředí. Vychutnával jsem si vítr ve svých bujných vlasech a ladně jsem přeskakoval spadané stromy, vyhýbal se trčícím větvím a hnal se ke zdroji. Měl jsem v plánu se dostat na místo co nejrychleji a poté se schovat do korun stromů a pozorovat původce toho narušení v přírodě.
Pozoruj, mnoho tak dozvíš se,vzpomněl jsem si na další z rad mého otce. Této rady jsem se držel po většinu času a dokonce jsem v ní našel zálibu. I proto jsem se nyní nechystal dělat nejprve nic jiného a později... kdo ví, co mi můj smysl napoví.
-----
4400