Quellor, Ubytovna:
Tak brzkou návštěvou svého mistra jsi byla poněkud zaskočena a jen na chvilku tě napadlo, že by to mohlo být něco jiného, než čím se to nakonec doopravdy ukázalo. Ocitla jsi se tedy v situace, do níž ses nechtěla dostat, ale nyní již nebylo úniku. Promluvila k tobě tvá Jediská výchova, nebo to, co se jí dařilo přežívat a začala jsi mluvit. Řekla jsi snad vše, co jsi mohla říci, ale hlavně pravdu - tu ošklivou pravdu, která se vymykala tomu, za čím si Řád stál, skutky, které hodně podrývaly principy, jimiž se řídí Jediové a spoustu dalšího, čeho se to mohlo týkat.
Mistr tam celou dobu stál opřený a naslouchal každému slůvku - ani jednou ti neskočil do řeči, ani jednou se tě nepokusil zastavit v tom, co jsi mu chtěla říci. A chvilku mlčel i poté, co jsi skončila, čímž vytvořil napjatou atmosféru, které se rozhodně neřadila k těm nejpříjemnějším.
Dobře, než ti na to odpovím, tak ti prozradím informaci, která se příliš ven nešíří a za níž je Republika zodpovědná. Velký podíl na téhle spoušti je vinou Republiky. Při boji s mandaloriany velitel zdejší flotily nebral ohledy na nic - chtěl prostě nepříteli nadělat co největší ztráty, když bylo od počátku jasné, že prohraje. A i proto skončil Quellor takhle,
začal mistr a jeho tvář prozrazovala naprostou vážnost - nebylo tedy potřeba pochybovat o tom, že vše myslel tak, jak bylo řečeno.
Potom, nechtěl jsem přijímat nového padawana tak brzy poté, co se z Dilirriel stala rytířka. Pouto mezi mistrem a padawanem není nic jednoduchého a je potřeba aby trochu ochřadlo, než se začne vytvářet další - i proto jsem se měl s mistryní Vash dlouhou diskuzi o tom všem. Nakonec jsem ale přikývl - nejde o to že bych nechtěl, ale že jsem nechtěl tak brzy, byť okolnosti nebyly pro řád v tomto směru zrovna příznivé,
pokračoval dál a prozradil další část ohledně tebe, něho a vašeho zdejšího počátku. Nyní jsi však cítila, že se chystal dostat k tomu, co jsi mu řekla.
Ještě před tím, než jsi dorazila - tak jsem byl dost zevrubně informován o tom, kdo jsi zhruba zač. Nevím do jaké míry víš, jak dobrý přehled máme o padawanech a jejich aktivitách a občas se divím, co všechno jim dovolujeme. Nicméně měl jsem jakousi představu o tobě a tvém postoji. I přes to jsme se s Lonnou Vash shodli, že v tobě stále ještě může být to, co by mělo být v každém Jedim. I proto jsme teď tady,
prozradil ti něco, o čem jsi nejspíše neměla doposud tušení. Včetně toho, že o tobě bylo jednáno více, než sis možná doposud myslela.
K tomu s Myrkem - to, že se ti nepovedlo jej prohlédnout včas by nemělo vliv na následující události. K přepadení by došlo, ke krádeži taky - měli tu více agentů. Myrk byl jenom jedním z mnoha, kdo se snažil prosadit za každou cenu. Důležité bylo, že ses nepřidala k nim. Možná je i dobře, že smýšlíš takhle - ale nesmíš se tím nechat pohroužit. Mnoho Jediů udělalo volbu, která vše mohla nakonec jenom zhoršit, jenomže budoucnost a Síla jsou nevyzpytatelné a mění se každou chvílí. I proto jsem s tebou poslal Miekka a dal mu to celé na starosti. I když tak nevypadá, tak je snad připraven na všechno a to kdykoliv - nejednou zachránil život i mně a dalším Jediům. Ani si nevybavuji, kdy by on potřeboval pomoct. V tom je pro mně trochu záhadou, nicméně mohl jsem se spolehnout, že se vrátíš v pořádku a se zkušenostmi, které bys nikde jinde a za jiných okolností nezískala, obzvlášť, když jsem u toho nemohl být přítomen. Svým výkonem jsi tedy nezklamala a i když přes některé nedostatky v projevu našel Miekko několik momentů, za něž ti připisoval plusové body a celkově jsi byla spíše v kladných číslech. Takže se nezaobírej tím, co jsi neudělala v minulosti, ale tím, co můžeš udělat v budoucnosti,
skončil mistr Siliin se svým proslovem a nyní čekal, jak budeš reagovat. Byla sis jistá, že prozatím se svým proslovem skončil a byla řada na tebe, jak na to celé budeš reagovat.