od Merthor » 25.10.2013 14:04:13
Coruscant, Chrám Jedi, Komnaty jediských zkoušek
Stál jsem tam, stále pokračujíce ve svém duševním úsilí a mlčel. Čekal jsem co se stane dál.
Po tom všem, co se odehrálo po tom řetězci událostí naplněných vypětím a jedním překvapením za druhým, jsem na jisto očekával, že se opět dozajista něco přihodí. Že se přízračná postava, při tom jak kolem mě byly všechny ty věci věrohodné, i když to ve skutečnosti byli jen přeludy, o něco pokusí, že udělá něco, čím by se snažila vyvrátit moje slova, zneklidnit mě, vyvézt z konceptu. Přesně z něčím takovým jsme počítal ve chvíli, kdy jsem ta slova vypustil z úst. Jenže situace byla i tentokrát jiná, než jsem předpokládal. V odhadu toho co se stane, jsem byl dnes pokaždé poněkud pozadu. Ne, že by se nestalo vůbec nic, ale přízračná postava neudělala cokoliv z toho, čím by mi celou mou snahu ještě víc ztížila. To mě jen utvrdilo v mém přesvědčení o tom, že je to jen přelud, kterého se nemusím nikterak obávat a usnadnilo mi to návrat do dokonalé rovnováhy. Rozhodě už jsem nebyl tak nervózní jako na začátku tohoto setkání.
Dál už se všechno začalo odvíjet relativně hladce. Reakce přízračné postavy mě více a více utvrzovali v tom, že jsem na správné cestě, k tomu, abych se zbavil stínu, scény, kterou jsem měl před sebou. Tak nějak chladnokrevně napůl nezúčastněně, bez známky emocí, radosti, či strachu, jsem si to uvědomoval a přizpůsobil jsem tomu svou další strategii. Přes, napětí, které stále neklesalo a přetrvávalo potlačované emoce jsem se dobře ovládal a stále nedělal nic. Nehybně jsem stál, díval se do zrcadla, jako bych přes ten přelud hleděl někam do dálky a pokračoval v mlčení. Na přízračnou postavu, její slova, striktní pokyny jsem prostě nereagoval. Jak výjev začal postupně, po částech mizet, hlavy meče, celá postava, bylo to pokaždé o kousek jednodušší, neboť pokaždé zmizelo něco z toho, čemu jsem se před tím musel poměrně pracně bránit.
S každým ubyvším kouskem té strašlivé skládačky, jako by ze mě spadl těžký kámen.
Pak se definitivně rozpadlo velké zrcadlo předemnou. Instinktivně jsem zvedl ruku před sebe, abych se chránil, před střepinami. Mohl bych je s klidem a úplně lehce odvrátit. V tomhle případě to bylo něco trochu jiného, než když jsem utíkal před množstvím větších kusů a celými regály. Bylo to méně nebezpečné jednodušší, ale nebylo to třeba, protože pozůstatky zrcadla nebyli ostré. Bez obav jsem tedy ruku opět spustil a sledoval to, jak se tříští ostatní zrcadla. Očima jsem opět zapátral po tom, kde bych našel východ z místnosti. Další část chody, jinou místnost... Něco takového tam snad mělo být.
Najednou se mě zmocnil divný pocit, který byl svým způsobem podobný tomu, co jsem cítil, když se podemnou zčista jasna objevily ty otevřené padací dveře, i když zcela identický taky nebyl. Padal jsem někam do neznáma, nevěděl jsem, co je tam někde dole v propasti, která se tu z čista jasna objevila stejně, jako ty padací dveře a nemohl jsem tomu zabránit. Nemohl jsem dělat vůbec nic. V první chvíli jsem se mohl snad jen instinktivně zapřít nohama do podlahy, což nepomohlo a já jsem se začal propadat do nicoty, která se kolem mě objevila a stále se rozšiřovala. Zoufale jsem hledal něco, čeho bych se zachytil, něco co by mi umožnilo uniknout propasti, pádu do neznáma.
Otevřel jsem oči a překvapeně jsem zamrkal. V tu chvíli se mi zdálo poněkud divné, že nikam nepadám a že ležím v místnosti v níž jsem zkoušku započal. Bylo to tak nějak málo pravděpodobné, možná až paradoxní, že jsem mohl projít celou tu cestu a nakonec skončit opět na místě, kde jsem začal. Z velké výšky jsem spadnout nemohl, to bych si daleko jasněji uvědomoval náraz, nebo nějaké bolestivé následky. Navíc jsem postupoval vždy pouze dolů, ani jednou nahoru. A nakonec bych při pádu viděl věci reálnější, alespoň přibližující se podlahu a ty dveře. Neležel bych na zemi se zavřenýma očima.
Copak to celé Byl jen sen? Copak to nebylo reálné? Byla to celé jen iluze? zeptal jsem se v myšlenkách sám sebe, ale dobře jsem věděl, že to tak úplně nesedí, protože kdyby to byl jenom obyčejný sen, tak bych se pravděpodobně probudil a zjistil, že jsem ve svém pokoji. Rozhodně bych neležel na podlaze místnosti do níž mě zavedl mistr Yoda. Musel jsem se spokojit s tím, že je to všechno tak trochu obtížně vysvětlitelné.
Zvednul jsem se na levém lokti a pravou rukou jsem se podvědomě dotkl místa, kde jsem obvykle nosíval svůj světelný meč Chtěl jsem tím začít s ověřováním toho, co je skutečné a co ne. Následně jsem se zvedl ze země a zadíval se na otevřené dveře. Postavil jsem se a pomalu ale jistě nabral směr k nim.
Válku vedou národy, ale jsou to lidské bytosti, které musí platit.
A těm z nás kdo přežili, zůstala v pamětech hanba, bída a krveprolití.
- epilog Trojské Heleny -