od Merthor » 29.7.2014 21:21:56
Felidoris, město
To, že v hospůdce začalo být živo a pomalu se rozproudila zábava, to nejenže nevadilo, ale možná, že to tak bylo i dobře.
Za podobných okolností byly dva povídající lidé ještě méně nápadní. Stačilo se sem tam obrátit od staříka, pohlédnout do sálu a u toho něco mluvit a snad to pak vypadalo, že si jen tak nezávazně povídám. Ostatně takto si v povídat si tu mohl kde kdo a my se staříkem jsme díky hudbě a vůbec tomu okolo měli možná paradoxně ještě víc soukromí, než před tím, kdy se ni nedělo.
Ne, že by tak vadilo, kdyby nás se staříkem někdo sledoval, jen pokud by to tak doopravdy bylo, bylo by o tom lepší vědět.
To by bylo naopak v téhle rušnější atmosféře trochu těžší. Ale na něco takového by mě snad mohla upozornit Síla.
A ještě jedna věc mě k tomu napadla. Za takové situace, kdy se všichni dobře bavili, mluvili spolu a kdy pivo tak trochu rozvazovalo jazyk, mohlo být docela snadné položit ještě pár otázek dalším přítomným a možná se od nich i něco dozvědět. Nejspíš mohli taky poznat, že nepatřím k místním, ale hlavně bych si musel dávat pozor, abych sám zůstal dost pozorný.
Staříkovi odpovědi nepřestávali být zajímavé, stejně jako byla svým způsobem zajímavá změna v chování staříka a to, že mi najednou začal říkat mistře. Ne, že by bylo tak těžké přijít na to kdo sem, nebo za čím vlastně jdu. Na to jsem mu toho naznačil a prozradil až dost a ten zbytek si nebylo zas tak těžké odvodit, což stařík při své vnímavosti samozřejmě udělal.
Nevyptával se, protože by mu bylo jen něco divné, prostě najednou dal najevo, že poznal jaká je skutečnost.
A potom přišla ta ochota a ta změna, v jeho chování, v řeči a snad i z výrazu staříka. Vlastně bych se nezlobil, kdyby to zůstalo při starém i když se stařík už něčeho dovtípil. Snad to bylo tím, že takovou změnu chování jsem nezažil zase tolikrát.
"No... ano, hledám ho, právě proto, že jeho léčitelské schopnosti jsou docela potřebné," přikývl jsem, přičemž ty věci o tom, že ho pohřešuje hlavně Řád a tak dále jsem zčásti přešel s tím, že si alespoň menší část z toho si stařík domyslel.
"Zdá se, že najednou zmizel. Zatím nevím jak. Možná odletěl opravdu sám, možná mu někdo pomohl, možností je spousta. Já ale potřebuji zjistit co nejvíc a hlavně celou pravdu a právě poroto jsem se ptal na některé základní věci, které by mi mi pomoci utvořit si nějakou základní představu o tom, co se doopravdy stalo," Přiznal jsem místo toho staříkovi co by další část odpovědi podstatný kus pravdy atoho, co se týkalo našeho rozhovoru. Když už stařík věděl, kdo jsem, doufal jsem, že když on sám nebude něco vědět, bude mi jako místní moci poradit. Třebas jen to, kdo by snad něco dalšího mohl vědět.
"Pokud se vyřeší to s těmi pilulkami a s mistrem Du´shinem, možná, že by se ve skladech Světel naděje našla nějaká přebytečná vesmířanská drobná technologie, která by se mohla hodit." Tuhle nabídku, další pokus vytáhnout kartu z rukávu jsem myslel zcela vážně, i když jsem pomyslně nemokl rozdávat ze svého, protože jsem toho moc neměl .Ale opravdu a zcela upřímně jsem byl připravený požádat humanitární organizaci, aby nějakou drobnost věnovala, pokud by někdo výrazněji přispěl k rozřešení toho všeho. Snad by mi mohli vyhovět, protože najít řešení bylo i v jejich zájmu. To doktorka Luen řekla.
Pokud by se nic takového nenašlo, mohl bych po skončení úkolu obětovat třeba svou polní láhev, aby měl někdo vlastní filtr a jistotu čisté zdravé vody. A právě stařík mi už přeci jen pár věcí pověděl a pokud by mi řekl ještě víc, určitě by si to zasloužil.
To bych ovšem zase rozdával z věcí Řádu, což bych si rozhodně uvědomoval a nemohl jsem to dělat pořád. Možná, že když to bylo pro dobrou věc a pro zájem Řádu, že by pro jednou na drobnou výmluvu nikdo nic neřekl.
Pokud šlo o výsledek toho, na to všechno na co jsem se staříka ptal, rozhodně nešlo o to, že bych byl přesvědčený, že místní oficiální místa v čele s guvernérem jsou tím jediným, kdo mohl jít po Nerimu Dushinovi. Jak jsem staříkovi řekl, neustále jsem uvažoval nad všemi možnostmi a nic jsme nevylučoval. Jen jsem šel tam, kam mě vedla logika a ta naznačovala takové věci, které se toho mohly týkat, i když se toho samozřejmě taky týkat nemuseli a já mohl střílet vedle. To jsem taky nevyloučil.
A ohledně Du´shinova odletu se toho taky moc nevyjasnilo. To, že Du´shinova stíhačka skutečně odletěla mohlo být důležité. NA druhé straně to nutně neprokazovalo, že s ní odletěl Du´shin. Mohl to udělat a stejně dobře nemusel. Prokázané bylo jen to, že stíhačka je v současné době někde jinde na téhle planetě, planetu totiž bez příslušného prstence opustit nemohla a taky to, že s Deltou se alespoň vznesl někdo, kdo to s ní uměl, protože to bral se stíhačkou směrem nahoru.
Pokud by to skutečně Nerim Du´shin byl a já jsem mohl doufat, že ano, pak se znovu vynořila možnost zkusit ho právě podle jeho stíhačky, nebo místa kde ji zanechal najít.
Válku vedou národy, ale jsou to lidské bytosti, které musí platit.
A těm z nás kdo přežili, zůstala v pamětech hanba, bída a krveprolití.
- epilog Trojské Heleny -