Vzdušné pruhy Senátní čtvrti, Coruscant City...Nad stupňovitým stříbrným zikkuratem Chrámu Jedi, z něhož čněla pětice štíhlých vysokých věží, panovala noc. Celoplanetární město však nikdy nespalo, z ptačí perspektivy bylo protkáno zářícími zlatými nitkami, které místy cudně přikrývaly stejně stříbrné mraky naducané jako čerstvě ustlané polštáře.
A do jednoho ze vzdušných pruhů, které zdánlivě líně pluly okolo Chrámu, se vřítil obouchaný, pomačkaný frachťák, který působil dojmem, jako by právě unikl z pekelné řeži, o čemž svědčily i uhlíkové šmouhy roztroušené po jeho trupu.
Koráb se potácel, jako by jej pilotoval pod obraz opilý pirát, chvílemi vybočoval z pruhů a hrozil se srazit se vznášedly letícími v opačném směru, a netrvalo tak vůbec dlouho, než si získal pozornost dvou členů Coruscantské bezpečnosti, kteří seděli ve svém vznášedle zaparkovaném na úzké plošině a pochutnávali si na sladkých koblihách a horkém cafu.
"Hej, viděl jsi ho?" povídá Nautolan sedící za ovládáním svému kolegovi, postaršímu šedivějícímu člověku, který seděl na sedadle spolujezdce.
"Na toho si posvítíme. Leť za ním," pokýval, načež si vsunul poslední kousek koblihy do úst a vznášedlo se vzápětí s kvílící sirénou a modře blikajícími výstražnými majáky odlepilo od plošiny a zamířilo vzhůru.
"Neidentifikovaná lodi, jménem Coruscantské bezpečnosti při nejbližší příležitosti přistaňte a podrobte se kontrole.""Tady Nerim Du'shin z Řádu Jedi..." ozval se z komunikátoru unavený, strhaný hlas na pokraji sil.
"Mám nebezpečnou nemoc a je to... Je to nakažlivé... Doprovoďte tuto loď do Chrámu Jediů a pošlete... Pošlete..."Hlas se odmlčel a vzápětí se loď zakymácela. Oba strážníci pronásledující plavidlo si mohli povšimnout, že některý z repulzorů je poškozený a vynechává, přičemž podvozek lodi se nepravidelně zalévá sprškami fialových jisker.
"Rozumíme, mistře Jedii. Vydržte s námi, pomoc už je na cestě."Sotva to Nautolan za řízením stihl doříci, další pokusy o rozhovor rovnou vzdal, protože automatická zpráva opět spustila:
"Tady Nerim Du'shin z Řádu Jedi... Mám nebezpečnou nemoc a je to... Je to nakažlivé... Doprovoďte tuto loď do Chrámu Jediů a pošlete... Pošlete..."Felidoris, náměstí Hlavního města, 0:00 místního času...Mladý rytíř Jedi Kehlian Agmeter kráčel opuštěnou, ztemnělou postranní uličkou u náměstí. Od stěn okolních budov se odrážela ozvěna, jak podrážky jeho vysokých cestovních bot kráčely po zmoklé dlažbě z kočičích hlav, a tlusté kapky řídkého deště líně bubnovaly na okenní tabule.
K náměstí už zbývalo jen pár desítek metrů a když mistr Agmeter pozvednul zrak, v zeleném světle jemně pulzující plynové lampy spatřil postavu.
Stála k němu zády, měla na sobě dlouhý hnědý plášť s kápí a po ramenou jí splývaly dva žluté hlavové ocasy.
"Mistře Du'shine?" oslovil tu postavu a ta pomalu otočila hlavu, aby se ohlédla.
"Ne tak úplně," ozvalo se v odpověď a jakmile se "mistr Du'shin" obrátil ke Kehlianovi obličejem, usmála se na něho pod kápí tvář mladé twi'lecké dívky.
"Jmenuju se Rhynna. Ale znala jsem Nerima, byl mi dobrým přítelem a nebýt jeho, kdo ví, co by se mnou bylo..."Klesla pohledem a když Kehlian učinil totéž, povšiml si klenutého bříška, co má pod pláštěm.
"Ne, není otcem, pokud se chcete zeptat na tohle," dodala a v mírně rozpačitém úsměvu ukázala bělostné špičaté zuby.
"Neměla jsem nic, dokonce ani s mými vědomostmi mě nechtěli nikde zaměstnat jako svobodnou matku. Dal mi svůj plášť, když jsem mrzla schoulená v průchodu, našel mi bydlení... A díky Nerimovi teď ti, co si na mě ukazovali a co mě vyhodili na ulici, jsou závislí na mojí elektřině. Chci vám a vašemu řádu poděkovat za to, co pro mě Nerim všechno udělal, ale sešla jsem se tady s vámi ještě z jiného důvodu."Twi'lečka zalovila ve vnitřních kapsách pláště a za malou chvíli vytáhla malý otlučený datapad.
"Požádal mě o zásuvku a dal si ho ke mně nabít, ale už si pro něho nepřišel... Nedostanu se do něho, je zamčený, ale vy možná přijdete na to, jak se dostat dovnitř, a věřím, že v něm najdete věci, které vám pomohou s vyšetřováním. Nerim si do něho dělal zápisky."Vtiskla Kehlianovi datapad do dlaně a když ho přebíral, jejich pohledy se se střetly a chvíli zírali jeden druhému do očí.
"To už je asi všechno, co jsem vám chtěla, mistře Jedii... Doufám, že ho najdete, mrzelo by mě, kdyby se mu něco stalo. A teď už musím jít... Nechť vás provází Síla."Rhynna se rozloučila a obrátila se k odchodu. Ještě několikrát se za mistrem Agmeterem po cestě ohlédla, než zaplula za roh uličky a zmizela mu z dohledu.
Za několik málo minut, když Kehlian dlouhým pomalým krokem křižoval náměstí a jezdil prstem po obrazovce datapadu Nerima Du'shina, mu z pouzdra na opasku zacvrlikal komlink a když jej nacvičeným prstovým hmatem vyňal, blikající dioda mu sdělila, že subprostorový vysílač jeho stíhače zachytil příchozí signál a přesměrovává mu ho na komlink.
"Agmeter, slyším?""Kehliane, volám ti, abych tě informoval, že Nerim Du'shin se právě teď vrátil do Chrámu Jediů, a Rada tě tedy s okamžitou platností odvolává zpět na Coruscant."Mistr Windu mluvil jako vždy pomalu a rozvážně, ale i přes mírné rušení bylo z jeho hlasu patrné, že ho něco znepokojuje.
"Momentálně je v bezvědomí a podle léčitelů se neprobudí dříve než za několik dnů, navíc trpí silně nakažlivou nemocí a musel být uzavřen do karantény. Doufáme, že nám do té doby alespoň trochu pomůžeš osvětlit, co se mu vlastně stalo, a kromě toho pro tebe má Rada další neodkladnou záležitost."V Kehlianovi se vzedmuly smíšené pocity. Bylo dobře, že se mistr Du'shin vrátil, nicméně okolnosti, za kterých k tomu došlo, už tak příznivě rozhodně nezněly.
"Rozumím, mistře Windu. Vyrazím okamžitě."Když to Kehlian dořekl, vycházel zrovna z ulice na pavlač, kde stál jeho stíhač.
"Agmeter konec."Nato Kehlian Agmeter, rytíř řádu Jedi, otevřel poklop kokpitu, obratně skočil do pilotního křesla a o pár úderů srdce později jeho Delta-6 s tlumeným hučením stoupala k temné obloze...
KONECA titulková píseň...
- Kód: Vybrat vše
https://www.youtube.com/watch?v=39p-TtEchoc