Star Wars - Sága Linxů, Alex Linx - Příběh třetí

Příběhy a povídky uživatelů fóra zaměřené na tématiku Star Wars, předveďte svou fantazii i vy !

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Uživatelský avatar
Jordi Linx
Administrator
Administrator
Příspěvky: 6477
Registrován: 14.11.2007 09:50:20
Bydliště: Fyodos
Discord: Yoshi#2991
Kontaktovat uživatele:
Bohemia

Star Wars - Sága Linxů, Alex Linx - Příběh třetí

Příspěvek od Jordi Linx »

Epizoda třetí - Zkouška odvahy
Nad Coruscantem jasně svítilo slunce a nebylo nic lepšího, co by si mohlo malé dítě přát, než si jít hrát ven v takto hezkém počasí. I když to bylo nad téměř kompletně urbanizovanou planetou, přesto se nalezlo několik vhodných míst jako třeba zahrady Chrámu Jedi. Devítiletý Alex Linx měl to štěstí, že mohl nyní v těchto zahradách pobývat, stejně jako mnoho jeho spolužáků z jestřapýřího klanu, který zde dnes vyučoval mistr Jedi Yoland Fee. Klan byl rozdělen na dvoučlenné skupinky, kdy každá z nich měla na starosti kousek zahrady a péče o ni. Mistr Fee tím sledoval ponaučení, že i rostliny, drobný hmyz a vše, co se v zahradách nachází je součástí Síly a právě proto, by i o tuhle část galaxie měli rytíři Jedi pečovat. Alex byl ve dvojici s zabrackým younglingem Ento Sanem a společně právě pročišťovali oblast zahrady nedaleko několika větších stromů. Příliš spolu nemluvili, ale to nebylo tím, že by měli nějaké nepřátelské vztahy - oba byli prostě považováni spíše za samotáře, mlčenlivé a pečlivé studenty. I proto je mistr Fee dal společně do dvojice, protože to vyhovovalo oběma chlapcům stejně jako ostatním členům klanu, kteří byli mnohem více upovídaní. Alex právě přinášel čerstvé sazeničky, které měli nasázet na volná místa, jež se uvolnila po uhynulých rostlinkách, když před Entem, přímo po místě, které právě opečovával prošla trojice starších učedníků, nejspíše již padawanů. Lepší výraz by bylo produpala si cestu, protože velká část práce, kterou společně younglingové udělali, byla tatam a jediné stopy by se daly nalézt na podrážkách padawanů.
"To nechápete Sílu ? Ty rostliny jsou taky součástí galaxie." pronese ostře Alex, který se k Entovi přiblížil několika rychlými kroky a ještě stačil sazeničky odložit, takže měl nyní volné ruce.
"Chápeme v ní mnohem víc než ty - prcku." odvětí lídčí postava padawanů, kterou je černovlasý člověk. Po boku mu stál na svůj věk poněkud nízký bothan, zatímco z druhé strany se na Alexe nepříjemně díval quarren.
"Děje se zde něco ?" vyrušil rozhovor hlas mistra Feeho, který se nelibě díval na spoušť, jíž padawani natropili a ti se začali tvářit poněkud smířlivěji.
"Jenom jsme si povídali, už musíme jít, naši mistři nás čekají s výcvikem." odvětí lidský padawan a společně se svými kumpány se velice rychle vytratí, zatímco Alex a Ento začnou napravovat jimi napáchanou škodu.

Alex si nesl v ruce dva cvičné droidy a tréninkový světelný meč, aby procvičoval techniky Shii-Cho, které je pravidelně učí mistr Yoda. Jeho vypůjčený tréninkový meč měl modrou barvu a ze sady, kterou mistr Yoda vždy přinesl si vybíral právě tento. Zvykl si na něj a jeho rukojeť mu vyhovovala nejvíce. Mistr Yoda se při dotazu, zda by si jej mohl na následující týden vypůjčit, aby mohl sám cvičit, jenom vesele zahihňal a svým typickým tónem souhlasil. A Alex chtěl svému slovu dodržet a proto přišel do těchto tréninkových prostor. Narozdíl od těch prvních byla tahle hala prakticky prázdná až na trojici cvičících padawanů, přičemž jeden z nich byl člověk, druhý bothan a třetí quarren. Alex je okamžitě poznal, ale rozhodl se nevšímat si jich, protože hala byla dost veliká pro ně pro všechny. Vybral si vzdálenější kout, trochu se protáhnul a poté nastavil tréninkového droida tak, jak mu to ukázal mistr Yoda. Nebylo to nic složitého a za chvíli už se zavřenýma očima odrážel jeden výboj tréninkového droida za druhým. Svůj klid však měl jenom chvíli, dokud si ho nevšimla trojice nezbedných padawanů a nevyrazila k němu.
"Tahle místnost je určena jenom pro padawany, to tě ještě nenaučili škrvně ?" pronese arogantním tónem člověk a Alex přestane se svým cvičením, skloní svůj meč a věnuje člověku mrazivý pohled.
"Mýlíš se, je určena pro všechny členy Řádu." odpoví chladně Alex a deaktivuje tréninkové droidy, protože mu je jasné, že se tento rozhovor protáhne.
"Mýlím se ? Já jsem už padawan děcko, mám vlastního mistra, tak jak by jsi ty - malý usmrkánek, mohl vědět víc ?" pokračuje ostrým tónem člověk, ale ke svému překvapení Alexe nijak neznervózní. Teď k němu vhlíží možná s trochou pohrdání, ale najevo nedává žádné emoce.
"To že jsi starší, neznamená, že víš víc. Tohle říkal mistr Yoda. A tak dobrý, aby jsi potřeboval celou halu na cvičení nejsi. Rád bych pokračoval ve svém tréninku." odpoví chladně Alex a na chvilku zarazí celou trojici. Lidskému padawanovi chvilku trvá, než se vzpamatuje a pak nechá volnou uzdu svému vzteku, což se na padawana nesluší.
"Tohle jsi přehnal ! Jestli si myslíš, že jsem tak slabej, tak tě přesvědčím o opaku. Ty a já, tady a teď !" sykne uraženě padawan a Alex mu věnuje stále stejný nic neříkající ledový pohled.

Devítiletý Alex pevně třímal svůj vypůjčený tréninkový meč, zatímco lidský padawan, o čtyři roky starší Oswal Khurnbachler měl ztlumený svůj modrý světelný meč, který mu zkontrolovali jeho kamarádi. I když byl Oswal se svými dvěma kumpány arogantní, výcvik mu dal alespoň to, že s jiným Jedim se bojuje pouze v tréninkovém nastavení.
"A teď ti děcko ukážu, co to je Makashi !" vykřikne bojovně Oswal a vyrazí kupředu, ale Alex se nelekne a pečlivě leduje pohyb soupeře, jakoby to byl jenom další tréninkový droid. O druhé formě boje se světelným mečem toho Alex ještě nevěděl mnoho, ale byl si jistý tím, že má být hodně precizní a elegantní. Tímto dojmem však Oswal nepůsobil, byl spíše těžkopádný a o přesnost se taky nijak nesnažil. Alex zblokoval jeho první úder a udělal krok zpátky, aby totéž opakoval následující čtyři údery. Technika ústupu byla jednou z předností Shii-Cho a Alex si její náležité okolnosti a možnosti pečlivě prostudoval s asistencí mistra Yody. Oswal nyní zaútočil širokým horizontálním sekem ve výšce svých ramen, což proti menšímu Alexovi nebyl vůbec vhodný úder. Alex toho využil, udělal kotrmelec okolo Oswala a instinktivně promáchnul za sebe. Bylo to možná štěstí, nebo Oswalovo sebevědomí, co jej donutilo zaskučet bolestí, jak mu tréninkový meč jemně sežehl levou nohu. Alexe napadlo, že takto neskučí ani younglingové z jeho klanu, když dostanou zásah, ale přinutil se soustředit na souboj. Oswala zásah nahněval a zvýšil brutalitu svých útoků, čímž začal popírat veškeré principy Makashi, které stejnak moc nedodržoval. Alex se držel taktiky ústupu a díky získanému prostoru, překulením se za protivníka, takhle odolal dalším patnácti úderům, než se začal blížit zdi. K jeho štěstí však Oswal začínal vypadat poněkud unaveněji a to v součtu s jeho hněv snižujícím pozornost, znamenalo, že nastává první šance na útok. Bodnul přímo kupředu, k levému rameni svého protivníka, který tohle vůbec nečekal a na poslední chvíli se snažil zablokovat ránu. To se povedlo jenom z části, kdy se Alexova čepel sklouzna po straně levé ruky Oswala a zanechala mu tak další pálivou ránu. Alex využil zaúpění soupeře a nepozornosti k duelu, aby nadzvedl meč soupeře, protáhnul se okolo jeho levé ruky a znova si tak prohodil pozici. Udělal si mezi sebou a Oswalem dvoumetrový rozestup a připraven čekal, co bude dál. Oswal se k němu rozezleně otočil a začal se rozbíhat, na což Alex reagoval zrychlujícími útoky nazpět. Oswal uchopil meč nad hlavou a bojovým pokřikem si dopřával odvahy, když se řítil na Alexe. Když už byl Oswal téměř u něj, tak s sebou Alex prudce škubl do strany a nastavil soupeři nohu. Ten, neschopen zastavit, se se vší parádou natáhnul na zem a znovu zaskučel bolestí. Když se otočil na záda, tak už nad ním stál Alex a meč držel kousek od krku.
"Prohrál jsi." řekl jenom chladně, vypnul svůj meč a zamířil na místo, kde zanechal své tréninkové droidy. Než se Oswal nebo jeho přátelé vzpamatovali, tak se za ním už zavřely dveře od výcvikové místnosti.

Alex seděl u jedné z mnoha fontán a prstem kroužil po hladině vody hluboce zahroužen do svých myšlenek. Wayne Qanto k němu s klidným krokem dorazil s malou, trochu neohrabaně zabalenou, krabičkou a usmíval se. Krátce po jejich prvním setkání se rozhodl Alexe sledovat a občas si vzal službu, aby vypomáhal s výcvikem younglingů. Při těchto službách se s ním dost sblížil a začal považovat za něco jako mladšího bratříčka. Pravidelně se setkávali a Wayne Alexovi vyprávěl o svých misích, stejně jako o tom, jak je musel řešit a Alex mu vždy s chutí naslouchal.
"Alexi, něco mi říká, že tě přitahuje voda." pronese Wayne, zatímco se k němu Alex otočí. Přátelsky se pousměje, ale překvapení, že jej tu Wayne našel nedává nikterak najevo.
"Co to je ?" zeptá se Alex a ukáže na krabičku, kterou Wayne drží.
"Lokální pochoutka z Vaalu, z mé poslední mise. Napadlo mě, že by ti to mohlo chutnat, tak jsem ti trochu přivezl, aby jsi si alespoň ochutnal jiná místa než Coruscant." usměje se Wayne a podá Alexovi krabičku, který ji otevře a vezme si zelenomodrou cukrovinku. Krabičku položí vedle sebe tak, aby na ní dosáhnul i Wayne a jasně dal najevo, ať si vezme taky. Wayne neváhal, ostatně nepřivezl Alexovi něco na ochutnání poprvé, a sám už byl o chuti této cukrovinky přesvědčený.
"Je to dobré ... víš Wayne, dneska jsem se nejspíš porval." pochválí Alex bonbon, ale rozhovor hned nasměruje úplně někam jinam.
"Dle vzhledu jsi asi vyhrál, řekl bych." podotkne Wayne a prohlíží si Alexe po známkách zranění, zároveň se pobaveně usměje. Alex nasadí skeptický výraz, což je u devítiletého kluka spíš zábavné, než skeptické.
"Trénoval jsem s vypůjčeným mečem a cvičnými droidy, když mě začala otravovat trojice starších padawanů. Byl jsem k němu upřímný a řekl mu pravdu a on se urazil, ten nejstarší z nich, a chtěl se mnou bojovat." pokračuje Alex ve svém příběhu a Wayne se pořád vesele usmívá, než aby dal najevo vážný výraz, který by nejspíš nasadil mistr Yoda.
"Dovedu si představit jeho výraz, když jsi mu to řekl a co teprve, až jsi ho porazil. Ale nedělej si s tím hlavu, hodně padawanů je dost arogantních. Zvlášť poté, co dostanou vlastního mistra a jemu trvá, než si je trochu srovná. Protože oni jsou už padawani, už jsou něco víc než younglingové a mají vlastní světelný meč. Jenže časem pochopí, že takových je mnohem víc a ještě mnohem víc je rytířů a mistrů Jedi, kteří narozdíl od nich i něco umí." usměje se Wayne a Alex si vezme další bonbon a stále se tváří vážněji.
"Já takový nebudu, Jedi takový být nemá. Máme pomáhat ostatním, jak říká mistr Yoda. Wayne ? Vezmeš si mě jako padawana ? Až na to budu mít věk ?" Alex se zatvrdí ve svém přesvědčení a podívá si nyní neutrálním až zvědavým výrazem na Waynea, kterému při dalším bonbonu téměř zaskočí. Protože otázku ohledně padawanství opravdu nečekal.
"No ... to bych i docela rád, ale to nebude možné. Rada mi jednoho již brzo přidělí a tak rychle z něho rytíře neudělám. Bohužel se v tomhle mineme, ale neměj obavy, určitě dostaneš schopného učitele, slyšel jsem, že tě pozoruje nejeden zkušený mistr Jedi." odpoví po chvilce Wayne, usměje se a pokusí se využít nepozorované chvíle, aby levou rukou Alexe pocákal. Ten se však k jeho zklamání nechá a usměje s trochu smutným nádechem.
"Škoda, protože ty jsi přítel. A nemusel by sis mě srovnávat." odpoví Alex, aby sledoval, jak se přátelsky Wayne usměje, což byla ideální chvíle k odplatě. Wayne neměl možnost zabránit promočení svého roucha, ale veselý Alexův smích mu to vynahradil, přecejenom byl skoro jako jeho mladší bratr.
Největší odměnou pro Jediho je radost a štěstí v myšlenkách a výrazech těch, které zachránil nebo kterým pomohl.

Obrázek

Odpovědět

Zpět na „StarWars příběhy a povídky“